Talkpool

Summering
- Bolaget är verksamt inom Internet of Things (IoT), ett område med hög strukturell tillväxt
- Pågående trend med ökande andel nischprojekt leder till ökande lönsamhet
- Lågmarginal-delen i bolaget är stabil med flera avtal som löper över lång tid med hög andel återkommande intäkter
- Kombination av ökande lönsamhet, multipel-expansion och tillväxt ger betydande uppsida i bull-scenariot samtidigt som bolaget handlas till låg multipel som bör ge stöd på nedsidan

Inledning
Talkpool bygger och servar telecomnät. Denna verksamhet är stabil och löper på långa avtal med höga andelar återkommande intäkter. Kassaflödet från telecom ska finansiera utvecklingen åt olika IoT-projekt. En utveckling i denna riktning för bolaget är attraktiv då högre marginaler kan uppnås inom IoT. Dessutom är tillväxten inom detta område betydligt högre.

Specifika trender inom IoT som gynnar Talkpool är att flera länder har så kallade ”Smart cities”-projekt. Inom detta område erbjuder till exempel Talkpool sensorer som mäter luftkvalité. En annan IoT-nisch där Talkpool verkar är automatisering av industrier där det krävs olika sensorer för att övervaka tillverkningsprocesser. Bolaget erbjuder även produkter för ”Smart buildings” där de till exempel har lösningar som en golvbrunn som detekterar läckage.

Värdering
Talkpool har gjort positiv EBITDA de senaste fyra kvartalen (Figur 1) och i Q1 2018 rapporterades vinst på sista raden. Denna begränsade vinsthistorik kan vara en utav anledningarna till att bolaget enligt estimat för 2018 handlas på ensiffrig EBIT-multipel, även den låga bruttomarginalen kring 25% är troligtvis också bidragande till detta. I Q1 2018 gjorde man ett rörelseresultat på 400 TEUR, med antagandet att detta upprepas för de tre kvartal som är kvar på året blir då 2018E 10.7x EBIT vid en kurs på 35.9 kr.


Figur 1. Utvecklingen för EBITDA och EBITDA-marginal sedan notering. Q1 2018 var första kvartalet där förvärvet LCC Pakistan räknades med under hela perioden.

Anledningen till att jag anser ett rimligt estimat för 2018 ligger under 10x EBIT beror på att Q1 har historiskt vart ett säsongsmässigt svagt kvartal, så att multiplicera Q1 med fyra bör leda till en underskattning. Talkpool tog även sina första strategiska kunder på den Saudiarabiska marknaden i Q1. Den omsättningen bolaget hade i Saudiarabien räknar jag med kommer vara högre resten av året, bland annat baserar jag detta på att 100 TEUR omsättning i juni på denna nya marknad har kommunicerats [1]. En annan faktor som talar för att årets resterande kvartal ska vara starkare än Q1 är att arbetet med ordern från Namibia [2] är nu igång [3].

Målsättning för 2021 och övriga kommunicerade siffror
Baserat på vad ledningen har kommunicerat framstår framtiden som lovande för Talkpool. I Q1 nämns det att bolaget har fler uppdrag än vad de kan utföra. Detta kommer med all säkerhet leda till att Talkpool främst utför de uppdrag som är mest lönsamma, vilket i sin tur bör leda till lönsamhetsförbättringar. Bolaget har även ”drygt 20% organisk tillväxt” enligt vad som presenterades nyligen på Redeye Growth Day [4], vilket är anmärkningsvärt med tanke på multipeln Talkpool handlas till.

Kan man då lita på allt som Talkpools ledning säger? Som vanligt ska man vara skeptisk till att investera efter vad ledningar säger då de alltid har en positiv bias. Ser dock ingen anledning till att misstro Talkpool mer än genomsnittsbolaget. Över lag levererar de efter vad de utlovar då bolaget har presterat i nivå med vad som krävs för att klara av 2021 målet om 40 MEUR omsättning med 8-12% EBIT-marginal. Detta mål kräver alltså 18% CAGR omsättningstillväxt i tre år förutsatt att totala omsättningen 2018 är Q1 multiplicerat med fyra. Detta mål är inom räckhåll av två anledningar 1) total försäljning för 2018 bör överträffa Q1 multiplicerat med fyra och 2) förvärv kan potentiellt göra att kraven på organisk tillväxt inte blir så högt.

Men man ska vara medveten om att allt inte verkar falla ut som ledningen säger, till exempel har man kommunicerat ”Talkpool estimates to generate an additional €uro 5 million revenue per year in Germany and to continue the assignment for approximately 8 years.” [5]. De senaste tre kvartalen har Talkpool dessvärre endast genererat 1.2 MEUR försäljning i Tyskland, vilket gör att de i nuläget inte ser ut att nå upp till de estimaten som förmedlades 2017-05-05. Något annat som antagligen bekymrar marknaden mer i Talkpool är den svaga kassan som endast var 630 TEUR i slutet på Q1 samtidigt som man hade ett negativt kassaflöde på 310 TEUR i kvartalet. En post på -290 TEUR från investeringsverksamheten från förvärv var en stark bidragande orsak till det negativa kassaflödet, så lägre förvärvsaktivitet skulle drastiskt förbättra kassaflödet. Dessvärre ger en så här svag kassa inte så mycket utrymme för offensiva satsningar, men bolaget har nämnt att de undersöker möjligheten att låna upp till 24 miljoner kr [6].

Bull- och bear-scenario
Det galnaste bull-scenariot är alltid astronomiskt högt och det mest pessimistiska bear-scenariot är fullständig förlust av det investerade beloppet. I stället för att ägna tid åt att titta på extremfall med låg sannolikhet kommer jag i stället beskriva de två bull- och bear-scenarios som jag anser vara möjliga utfall.

Ett potentiellt bear-scenario är att IoT-satsningarna misslyckas. Kvar blir den geografiskt diversifierade och stabila lågmarginal-verksamheten inom telecom. Hur skulle då marknaden värdera ett sådant bolag? Troligtvis skulle de betraktas som någon form av installatör- och serviceverksamhet i stil med Bravida och Instalco. Båda dessa bolag värderas kring P/S 0.8 på senaste tolv månader rullande för stängningskursen 3/8. Tillväxten för båda dessa bolag är även främst driven av förvärv och den organiska tillväxten är i Bravidas fall låga ensiffriga tal och för Instalco är den svagt negativ. Talkpools P/S-tal ligger på 0.7 för 2018 om helåret uppskattas genom att multiplicera Q1 med fyra. Nu är Bravida och Instalco långt ifrån perfekta peers då deras installations- och servicetjänster mer är inriktade mot el och vvs, men tycker ändå detta ger visst perspektiv.

I bull-scenariot fortsätter nischprojekten ta allt större del av omsättningen vilket gör att lönsamheten kommer öka. Detta kommer då antagligen leda till att marknaden betraktar Talkpool mer som ett ”techbolag” än ett service- och installations-bolag, vilket gör multipel-expansion till ett faktum. Dessutom kommer större exponering mot IoT leda till högre organisk tillväxt.

Slutsats
I mina ögon är huvudanledningen till en investering i Talkpool att skewen mellan bull- och bear-scenariot framstår som attraktiv och aktien har därmed en plats i min portfölj.

Referenser
1. https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2018/06/27/talkpool-ag-correction-of-pressrelease-regarding-acquisition-in-saudi-arabia.html
2. https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/12/18/talkpool-ag-talkpool-signs-letter-of-commitment-for-ict-city-project.html
3. Facebook-sidan ”TalkPool Technology Group” började 14de juni uppdatera om arbetet i Namibia.
4. https://www.redeye.se/live/growth-day-2018#view-jj5ajx7w (tidpunkt i klippet: 11:47)
5. https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/05/05/talkpool-ag-improved-outlook-for-talkpool-in-germany-through-organic-growth.html
6. https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2018/05/31/talkpool-ag-talkpool-undersoker-mojligheten-att-lana-upp-till-24-miljoner-kronor.html

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Virogates

Q-linea

Medutvecklare av algoritm för börshandel sökes