Sivers IMA
Summering
- Stark strukturell tillväxt drivet av att mer data ska sändas snabbare och fler enheter ska vara uppkopplade
- Verksamhet som skapar långsiktiga kundförhållanden då det kan krävas omfattande arbete för att byta ut ett chip som redan integrerats i en produkt
- Välfylld kassa med 61 MSEK (Q4 2017) + 26 MSEK tillkommit senare från riktad NE till institutionella investerare
- Bruttomarginal över 60%
Sivers IMA är en leverantör av komponenter som behövs i snabba datanät, både fiber och trådlöst. Historiskt har Sivers haft ett fokus på trådlöst genom sina mikro- och millimetervågsprodukter. Under 2017 i maj så breddade man verksamheten genom ett förvärv av CST Global, ett bolag i UK som tillverkar optiska fiberkomponenter, främst DFB lasrar som behövs för dataöverföring i fibernät. Både Sivers och CST Global är verksamma på kraftigt växande marknader där övergången till 5G och Gbit/s-hastigheter är drivande i båda fallen.
Sivers har funnits i många år och under denna tid staplat nyemissioner och förluster på hög. Redan i första publikt tillgängliga årsredovisningen från 2011 skrivs det om millimetervåg. Bolaget har vart före sin tid, det är först nu när 5G håller på och etableras som denna teknik börjar bli efterfrågad. Anledningen till att användandet av millimetervåg ökar är för att det inte finns några lediga frekvenser kvar på mikrovåg att använda och mikrovåg klarar heller inte att komma upp i lika höga överföringshastigheter.
Under 2017 så växte Sivers omsättningen med 259%. Räknar man om detta i tillväxt per aktie efter justering för tilläggsköpeskilling som meddelades i februari så landar tillväxten istället på 105%. CST Global och Sivers separat ökade försäljningen med 90% respektive 50% [1] under 2017. Denna starka tillväxt ger en indikation om att båda bolagens produkter tas emot väl av marknaden. En annan indikation på att Sivers produkter håller hög klass är flertalet samarbeten de har med större bolag där partnerskapet med Fujikura är det mest intressanta. I detta samarbete tillverkar Sivers chipet till Fujikuras 5G-antenn. Denna produkt är under utveckling och bolaget förväntar sig kunna påbörja volymproduktion i början av 2019. Då integrationsprojekt för produkten med olika kunder redan är påbörjade hoppas man på att kunna få fart på försäljningen i samband med att volymproduktionen startar.
Ett annat intressant samarbete som inte syns i siffrorna än är Sivers 60 GHz radiomodul som Cambridge Communications Systems (CCS) integrerat i sin trådlösa 12 Gbit/s accesspunkt för 5G-nät [2]. Intressant detalj här är att om man besöker CCS hemsida så visas en bild på denna produkt på förstasidan (gäller tidpunkten då detta inlägg publicerades, se screenshot nedan). Volymproduktion för Sivers moduler som är en del av denna produkt beräknas påbörjas Q3 i år.
![]() |
Förstasidan på Sivers samarbetspartner CCS hemsida (http://www.ccsl.com). Bilden visar en trådlös 12 Gbit/s accesspunkt som kan användas i 5G-nät. I produkten sitter fyra radiomoduler från Sivers. |
Vad är då främsta svagheterna med Sivers? Bolaget har en lång historik av förluster. Samtidigt står trådlösa delen kvar i startgroparna och har inte kommit igång än. Dessutom är förvärvet av fiberdelen inte särskilt lönsamt heller då man visade negativt rörelseresultat på -8 MSEK för 2016. Konkurrensen är också ett problem, när en marknad växer så här kraftigt är det klart att det lockar aktörer med större muskler än Sivers.
Trots den svaga historiken så är det den extremt starka tillväxten som kommer finnas närmaste tiden inom sektorn som lockar i detta case. Det faktum att man lyckats knyta flera partnerskap med större aktörer och visar upp en stark organisk tillväxt är för mig en indikation på att Sivers har hittat en nisch att framgångsrikt verka i. Man nådde även positivt resultat på EBITDA-nivå i Q4. Den höga bruttomarginalen bör ge bra utväxling i verksamheten under 2018 vid fortsatt tillväxt. Lyckas man växa med 70% under 2018 kommer PS-talet landa på 4.2 (gäller senaste avslut 6.9 kr/aktie), vilket inte är helt uppåt väggarna med tanke på den marknad som väntar längre fram. Samtidigt ser jag utrymme för positiva överraskningar då bolaget nu ska börja skörda frukterna från sina investeringar i samband med flera produktlanseringar. Dessutom är orderstocken på en stabil nivå där det påbörjades leverans av en stororder till ett datacenter under Q4 2017 som sträcker sig över 2 år och beräknas vara värd 10 MUSD. Även order värd 6.5 MSEK har annonserats, som kommer levereras under slutet på 2018. Därmed ser kommande år lovande ut och då nyckelprodukter går ut i volymproduktion i slutet på 2018 så kommer det fortsatt driva på tillväxten.
Som ni märker är jag håsad till caset som numer finns i min portfölj. Är därför extra intresserad av att höra eventuella åsikter från pessimister då jag i detta inlägg vart alldeles för dålig på att identifiera svagheter.
Referenser
1. Sivers organiska tillväxt uppskattad genom: 118 MSEK totala intäkter under 2017 om CST Global skulle vart med hela året (angivet i Q4 rapporten). 40 MSEK i intäkter för CST Global mellan 1 juli 2015 - 30 juni 2016. Sivers förmedlade till marknaden att CST Global hade en tillväxt på 90% under 2017, så gör det approximativa antagandet att 76 MSEK i intäkter uppnåddes. Subtraherar man 76 MSEK från 118 MSEK får man 42 MSEK som då Sivers ska ha haft i intäkter 2017, rensat för förvärvet. Tillämpas sedan en schablon på 65% av intäkterna är omsättning och delar denna försäljning på 18 224 KSEK som redovisades i Q4 2016 landar den uppskattade tillväxten på 50%.
Kommentarer
Skicka en kommentar